Creu en tu, construïm el canvi!

La vulneració dels drets juvenils a Catalunya

Des d’un enfoc pedagògic i social ens sembla important anar escalfant motors de cara a la SPDJ,  aquest any carregada de continguts originals i propostes  interessants tant per a joves  com per a referents educatius.

El lema de la SPDJ enguany apel·la directament a les persones que el llegeixen. Creu en tu (com nosaltres creiem) i construirem el canvi ( amb beneficis que repercutiran tant en tu, com en el teu entorn).

Com educadors i educadores promotores d’un espai de formació, volem compartir amb vosaltres algunes dades per tal de poder treballar la perspectiva en qüestió de drets.

Sabem, que la Generalitat de Catalunya[i]opta per fixar el concepte administratiu de joves en el tram d’edat entre els setze i els vint-i-nou anys”.  Per tant,  moltes persones participants de la SDPJ som joves, tot i que participem des de diferents vessants i per tant de diferents espais.

Anem a reflexionar sobre alguns aspectes:

Per exemple, una dada de referència en relació a la vulneració de drets és que la població menor de 25 anys pateix un atur d’un 50%  gairebé el doble que la resta de població a Catalunya.

La població juvenil té dret a rebre uns serveis educatius de qualitat i públics i per contra estem veient com cada dia se’ns retalla en àmbits com cultura, serveis socials, sanitat… etc. De fet , les taxes que l’Estat aplica a les matrícules de diferents estudis, especialment universitaris, s’han incrementat més d’un 66% en alguns casos.

A l’Estat Espanyol es pateixen 510 desnonaments diaris, mentrestant es comptabilitzen 1.000.000 d’habitatges buits als que els i les joves no tenim accés.

Aquestes són algunes informacions però segur que entre tots i totes podem descobrir-ne moltes més. Drets vulnerats en relació a igualtat entre sexes, en relació a la identitat i la nacionalitat, relacionats amb l’atenció a la diversitat i les persones amb discapacitat… una llista molt llarga, oi?

I que te a veure tot això amb el món del lleure?

Construïm el canvi, eduquem per la transformació i som agents transformadors. Creiem necessari enfortir el coneixement en matèria de drets per tal de poder generar noves propostes, apoderar-nos de noves eines i fer un treball conjunt des de les entitats, des dels grups d’afinitat, des del nostre dia a dia.

No podem perdre mai la perspectiva global i saber que persones joves d’arreu del món pateixen situacions de vulneració molt greus que tenen molt a veure i són en part conseqüència de la polarització de la riquesa nord-sud  i de l’estructura capitalista i consumista que es perpetua des de diferents governs i estructures financeres. Per això ens sumem a diferents lluites d’arreu del planeta. Hem de recordar que  La Setmana és una iniciativa que també té lloc a l’Argentina, Equador, El Salvador, Bolívia i Mèxic.

Ja saps,  quan vinguis a La Setmana posa’t la caputxa de la transformació social.

Creu en tu, construïm el canvi.

Autoria: Equip responsable del projecte Joves Sense Fronteres del Club d’Esplai de Diversitat Lúdica


[i] segons el II preàmbul de la LLEI 33/2010, de l’1 d’octubre, de polítiques de joventut (pàg. 73822)

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Recuros. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s