Què és?

És un espai de reflexió i aprenentatge sobre els drets dels i les joves, a partir de l’experiència de joves de Catalunya i alhora d’altres països. Apostem per construir xarxa entre diferents experiències i regions, tenint en compte la connexió global – local que caracteritza el món on vivim, amb una mirada oberta, i tot trencant les jerarquies tradicionalment assignades vers Nord i Sud.

Els i les joves reunits durant tres dies per conèixer i compartir experiències i debatre al voltant de diversos temes d’interès des d’una òptica de drets.

La Setmana pels Drets de la Joventut 2012 pretén els següents objectius:

 • Promoure espais de participació i lideratge juvenil, plurals, que fomentin la reflexió crítica sobre la situació dels drets juvenils (socials, culturals, polítics, de lleure, mediambientals, etc.) a Catalunya i al món.
 • Plantejar els gran repte de la construcció de la ciutadania activa i compromesa, entesa com a procés d’implicació, canvi i transformació social, des de la perspectiva de les persones joves i a través de compartir les seves experiències i bones pràctiques.
 • Ser un espai de ciutadania activa, compromís juvenil i cohesió social, on els i les joves comparteixen idees i propostes des de moltes realitats socials diferents.
 • Donar veu a les persones joves de 12 a 30 anys, per tal que les seves demandes siguin escoltades i fer-les protagonistes en l’exercici dels drets.
 • Recollir en “El manifest dels i les joves”, l’opinió i posicionament durant els dies de la Setmana, per al reconeixement públic dels drets i deures, i per a construir la societat que volem.

Setmana pels Drets de la Joventut 2012: “Creu en tu, construïm el canvi!”

“Creu en tu, construïm el canvi!” És el lema de la Setmana pels Drets de la Joventut 2012. Sota aquest missatge hi ha el desig de transmetre una visió positiva de la persona jove com actor compromès socialment, com a persona capaç, que contribueix amb les seves iniciatives a promoure canvis, per millorar la societat.

Hi ha una gran preocupació entre els i les joves per la imatge transmesa als mitjans avui en dia, amb una queixa clara: no a l’afirmació que els joves només es preocupen d’ells mateixos; que són la generació “NINI”; que mostren poc interès pels problemes socials que els envolten i un llarg etcètera. Per contra, convençuts que els i les joves acostumen aparèixer públicament bé com a problema o bé, com a víctimes, cosa que reforça els estereotips anteriors.

És en aquest context, que la Setmana pels Drets de la Joventut 2012 es presenta com un espai on els i les joves tenen l’oportunitat per plantejar-se preguntes, per reflexionar i reivindicar el seu protagonisme a la societat.

Tres aspectes clau itransversals a la idea de construir el canvi seran presents a l’encontre:

 • Compromís juvenil: què em motiva a mobilitzar-me? Amb què ens comprometem? Com es pot transmetre a d’altres joves?
 • Ciutadania activa: tenim oportunitats reals per participar i incidir a la societat? Què vol dir ser ciutadà/na actiu/va? Com s’aprèn?
 • Cohesió social: què faig jo, des de la meva realitat propera?  Com ens ho muntem els i les joves per estar presents a la societat i sumar?

D’altra banda, els i les joves han expressat la necessitat d’abordar aquests aspectes clau a través de tres temàtiques concretes:

 • Diversitat sexual: dret a la diversitat sexual i afectiva. Reconeixement i respecte per les diferents maneres de viure i d’expressar la sexualitat.
 • Identitat i convivència: dret i respecte vers la individualitat. Saber gestionar les relacions intergeneracionals joves- adults. Reflexionar sobre la idea de les identitats múltiples derivades d’un context multicultural.
 • Oci nocturn: dret a gaudir de la nit i del lleure de forma segura, amb qualitat per a la salut personal, grupal i social.

Organitzadors

Fundació Catalana de l'EsplaiFundación EsplaiLa Liga Iberoamericana

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s